Dansk Arbejder Idrætsforbund

DAI Logo Rød

Krolf fik Bjarne ud af ensomheden

Søndag d. 24. september 2023 bliver det grønne landskab ved Metalskolen i Jørlunde forvandlet til en stor krolfbane, hvor 120 krolfspillere fra hele Danmark mødes for at dyste om metallet og titlen som Danmarks bedste krolfhold. Flere hold end nogensinde før har været med i de indledende turneringer, og der er lagt op til et brag af et Danmarksmesterskab.

Og det er da ikke så underligt, at krolf formår at trække så mange spillere til, når man snakker med én af de 120 spillere, Bjarne Hansson på 73 år: ”Man taler meget om ensomhed i disse år, og jeg har fundet ud af, at krolf er et fantastisk redskab. Det er mere end blot et spil,” fortæller Bjarne, der spiller i hovedstadsklubben Ølstykke Krolf, efter at han for otte år siden gik på pension.

”Jeg havde ikke længere kontakt til alle de mennesker i arbejdsregi, som jeg var vant til, så der forsvandt noget socialt. Hverdagen blev helt anderledes, og telefonen ringede ikke nær så meget. Der har krolf hen over tiden skabt relationer til mennesker, som jeg i dag sætter stor pris på. Gennem årene har jeg lært en del af spillerne at kende, også på et personligt plan,” fortæller han.

Langvarige venskaber og god holdånd

Selvom der er en podieplads på højkant, så er det ikke det, der har allerstørst fokus hos Bjarne og resten af spillerne: ”Der etableres nogle personlige relationer, når vi skal til turnering i klubben. Det er ikke et vigtigt mål for os at få en pokal med hjem, 90% af os kommer, fordi det er hyggeligt at være sammen. Nogle af os har endda startet en kortklub til vinterhalvåret, når vi ikke spiller krolf.”

Bjarne har ikke været med til DM for hold før, men har været kvalificeret til det individuelle Danmarksmesterskab tidligere på året, så der er da tænkt lidt over taktikken: ”Vi har talt om ikke at ligge i vejen for hinanden og prøve at hjælpe hinanden, men hvordan det i praksis udfolder sig, det er jeg meget spændt på. I sidste ende er det ikke et spørgsmål om, hvor god jeg har været, eller hvor mange slag, jeg har brugt. Når først kuglen triller, så kan du have planlagt, hvad fanden du vil, men den lever sit eget liv,” afslutter Bjarne.

Kombinationen af det sociale samvær og sjove spil har betydet, at flere og flere rundt om i Danmark spiller krolf, og den store tilslutning kan have en ret naturlig forklaring ifølge Per Kyhn, der er formand i DAI’s Krolfudvalg: ”Mange af medlemmerne i vores foreninger har den samme historie: De manglede et fællesskab efter deres nye pensionisttilværelse – og det kunne de så finde i den lokale krolfklub. Vi er ret stolte af at kunne bidrage til at vende den ensomhedskurve, vi desværre ser i samfundet lige nu,” fortæller han.

Om DM:
Det officielle DM afholdes for ottende gang og denne gang i Jørlunde. Det foregår søndag d. 24. 2022. Der spilles i tidsrummet kl. 09.00 – 17.00 ved Metalskolen i Jørlunde.