Puljer og tilskud
Alle idrætsforeninger kan søge om midler fra DIF og DGI´s foreningspulje til at støtte fællesskaberne i klubben og til at skabe rum til udvikling. Hvis en forening har gået og drømt om at gennemføre et projekt, men ikke har haft pengene til det, så er der her en oplagt mulighed for at få projektet realiseret.
Tidsfrister, beløb mv.
Puljen kommer til at støtte mange forskellige formål og behov. På https://www.dif.dk/da/forening/stoette kan foreninger få yderligere information om puljen. Blandt andet om, hvad der kan søges til, tidsfrister, beløbsstørrelser, og foreningerne kan også hente et dokument med ofte stillede spørgsmål.
Ansøg her
Selve ansøgningsproceduren finder sted via Centralt ForeningsRegister (CFR) på adressen www.medlemstal.dk, hvor foreningerne i forvejen registrerer medlemstal. Alle foreninger har fået eller vil få direkte besked om puljen på baggrund af de kontaktoplysninger, de har opgivet til CFR.
Mange kommuner har forskellige tilskudsmuligheder til idrætsforeninger. Søg på kommunens hjemmeside eller på Google for at finde de relevante tilskud i netop din kommune.
Skal yde tilskud
Kommunalbestyrelsen skal yde tilskud til aktiviteter for børn og unge og kan yde tilskud til aktiviteter for voksne. Herudover skal kommunalbestyrelsen stille ledige offentlige lokaler og udendørsanlæg til rådighed og yde tilskud til private lokaler.
Kommunalbestyrelsen fastsætter og fordeler årligt en beløbsramme til det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde. Det kan besluttes, at dele af beløbsrammen skal anvendes til nærmere angivne formål, eksempelvis musikgarder, integrationsarbejde, ungdomsklubber eller lignende.
Det er den enkelte forening, der træffer beslutning om valg af ledere, ansættelse af trænere samt om anvendelsen af tilskuddet.
Forskellige modeller fra kommune til kommune
Kommunalbestyrelsen fastsætter en tilskudsmodel ud fra lokale forhold. Kommunalpolitikerne kan desuden beslutte, at der skal ydes forhøjet tilskud til fx særlige aktivitetsformer og personer med særlige behov.
Kommunalbestyrelsen kan beslutte at yde et fast grundtilskud pr. medlem eller et tilskud på baggrund af kontingentindtægterne. Tilskuddet kan sættes i forhold til den samlede kontingentbetaling. Nogle kommuner yder tilskud til lejrudgifter, kursusudgifter eller til anskaffelse af materialer og rekvisitter. Enkelte kommuner yder direkte tilskud til foreningernes administrationsomkostninger.
Lokaletilskud
Folkeoplysningsloven siger, at kommunen skal stille lokaler gratis til rådighed og betale udgifter til el, varme og rengøring. Kommunen kan dog opkræve et gebyr for lokalerne.
Kan kommunen ikke anvise ledige, egnede faciliteter, skal man i stedet yde et tilskud til på mindst 65 procent af driftsudgifterne til lokaler, der ejes eller lejes af foreninger, og som anvendes til aktiviteter for børn og unge under 25 år.
Den præcise formulering af lovens enkelte bestemmelser står i folkeoplysningsloven.
Der mange penge at hente hos fonde og i legater. Også for idrætsforeninger.
I Legatbogen er der mere end 100 tilskudsmuligheder for idrætsforeninger. Derudover er der også tilskudsmuligheder direkte rettet mod idrætsudøverne. Nogle legater er på mindre beløb, men nogle fonde uddeler i gennemsnit 30 millioner kroner om året. Flere legater er rettet direkte mod idrætsforeninger og andre er mere brede og henvendt til grupper, der ønsker at skabe fritidsaktiviteter for et lokalområde.
- Idræt sammen med børnene
- Idræt, som både børn og forældre dyrker, men ikke nødvendigvis sammen
- Idræt, som forældre dyrker samtidig med, at børnene dyrker en anden aktivitet
- Fælles idræt i foreningerne som fx familiedag
Idrætsklubber og -foreninger under DAI og DIF kan over hele landet søge Guldpuljen hvert år.
Hjælp til at søge midler
Som medlem i DAI hjælper vores medarbejdere gerne jeres forening med råd og vejledning i at søge midler. Vores idrætskonsulenter har mange års erfaring med de forskellige støttemuligheder, og hvor der måske er størst chance for at finde penge til lige netop jeres projekt. De har dog ikke mulighed for at lave selve ansøgningerne for jer. Find kontaktinformation på din lokale idrætskonsulent her.