Dansk Arbejder Idrætsforbund

DAI Logo Rød

16 byer markerede Verdens Mentale Sundhedsdag: ”Det giver endorfiner”

Over 400 deltagere havde taget jernhesten med for at fejre Verdens Mentale Sundhedsdag d. 10. oktober. Dagen blev markeret i hele landet, hvor Idræt for Sindet-foreninger arrangerede ture på 10 km – bl.a. i Holbæk, hvor efterårssolen smilede til Cykeltur 10-10-10.

Knap 20 friske cyklister var mødt op i Holbæk på alt fra havelåge til el ladcykel til racercykel, for at markerede Verdens Mentale Sundhedsdag.

Her havde idrætsforeningen IF Ryttergården og Multihuset lavet en flot rute rundt i Holbæks natur, for mennesker med psykiske sårbarheder og andre der ville være med til at markere dagen – og startede selvfølgelig turen med lidt frisk opvarmning.

”Det er første gang jeg cykler med, og det var fantastisk. Man bliver sådan frisk mentalt. Der er helt bestemt noget socialt, bare det at cykle sammen med andre, det gør turen nemmere,” fortæller Thilujah.

Det er nu ottende år, at Verdens Mentale Sundhedsdag fejres med cykelture i hele landet, og enkelte steder er de også begyndt at koble gå-ture på, så der er noget for alle. I Holbæk åbnede socialudvalgsformand i Holbæk Kommune Bente Juul Röttig (SF) turen med en peptalk til deltagerne.

”Det er kanongodt – det er sejt, at der er kommet så mange for at cykle med på sådan en efterårsdag. Samarbejdet mellem foreningen og kommunen er et forbillede, og det vil vi gerne gøre noget mere af. Vi kan ikke selv bygge den slags relationer, som det her også giver,” siger hun.

”Folk er helt op at ringe bagefter – fællesskabet kan noget helt særligt. Det har været ret simpelt at være med, og vi har også fået god hjælp af DAI, så det har også gjort det let,” siger idrætskoordinator i foreningen Janni Berg Bau.

Der var indlagt en hyggelig pause halvvejs med medbragte snacks og god snak, men alligevel gik turen langt hurtigere end beregnet. Der var sat to timer af, men allerede efter en time kunne Kasper, der som frivillig førte an på turen, køre ind i gården igen.

”Det er sjovt og spændende at føre an, men jeg var lidt nervøs – heldigvis klappede det hele. Det giver nogle endorfiner og noget glæde,” siger Kasper.

Efter turen var der mad og drikke til deltagerne, som også fik et diplom og en lille gave fra DAI.

Skriv en kommentar