Dansk Arbejder Idrætsforbund

DAI Logo Rød

Ny formand i krolfen: ”En forlængelse af mit arbejde”

Landsudvalget i krolf fik i august ny formand, da Per Kyhn tog over, efter at Svend Erik Jensen var stoppet på posten. Cirka 200 idrætsforeninger spiller i dag krolf i DAI og sporten har fået sine egne officielle DM både for hold og individuelt, ligesom den er begyndt at blive spillet indendørs. Der er altså nok at tage fat på for den nye formand, som vi har interviewet.

Per Kyhn er 71 år og fra Ølstykke, hvor han i dag bor med sin hustru og spiller i Ølstykke Krolf. Udover den nye formandspost, så er han også frivillig i det regionale udvalg.

Hvor lang tid har du spillet?

”Jeg blev pensioneret i slutningen af 2012 og havde kigget lidt på golf. Min kone frygtede, at jeg ville være væk hele weekenddage, og det var måske også var lidt dyrt. Men så læste jeg i lokalavisen, at der var lavet en krolfbane i Ølstykke, og så tænkte jeg, at det kunne være noget for mig. Min idrætskarriere har ellers været at spille fodbold i to måneder i Avarta, så krolf er faktisk min første rigtige idræt.”

Det kan godt være udfordrende at starte helt selv til en ny idræt. Kendte du nogen i foreningen, da du startede?

”Jeg kendte ikke et øje, da jeg startede i foreningen. Men nu er det jo blevet mine venner, og jeg møder dem rundt i byen og i Stenløse Centret. Mens jeg arbejdede kendte jeg ikke et øje i Ølstykke udover naboen, men nu kender jeg jo gud og hvermand.”

Nu har du så været med i 10 år. Hvorfor lige krolf?

”Jeg får opfyldt noget af min konkurrencelyst. Hvordan kommer man ellers ind som 60-62-årig og kan konkurrere med nogen, når man aldrig har dyrket noget før? Krolf er også for dem, som helt er gået glip af det med sport og motion i stor stil. Man kan komme ind fra gaden, og inden du er gået hjem første gang har du lært 90% af reglerne. Og så er der også hyggen, det er de to kodeord. I klubberne er det jo langt fra alle som går op i konkurrencedelen – hos os er der 50 medlemmer, men vi er kun 14-stykker som spiller med i turneringen. Resten kommer kun for hyggens skyld. Jeg plejer også at sige, at det vigtigste er ikke de to runder krolf, det er kaffepausen ind imellem.”

Udover glæden ved krolf har du også være frivillig i krolfen i mange år. Hvordan kom du i gang med det?

”Før jeg blev pensioneret, var jeg logistikchef, og derfor falder det mig ikke fremmed at lave ranglister og stævneresultater.

Tiden skal gå med noget, og det frivillige arbejde er jo lidt en forlængelse af mit gamle arbejde – nu er det bare lystbetonet. Det er hyggeligt at have noget at gå op i, og det er vel et arbejde som er gået hen og blevet en hobby. Det er blevet min identitet nu.

Jeg har ikke tænkt mig at gå, men jeg kan godt lide tanken om, at jeg kan. Hvis nogen kom og sagde, at jeg skulle have et honorar, så ville jeg sige nej tak, fordi jeg vil ikke være bundet på den måde, det er en af fordelene ved at være frivillig.”

Hvad bliver du for en formand?

”Jeg bliver en samarbejdende formand, der vil prøve at finde fællesnævneren og bygge videre på den gode stemning, som er kommet i landsudvalget. Jeg har før stillet op uden at blive valgt, men jeg er nok også mere parat til det nu.

De første år i landsudvalget brugte vi jo meget tid på at fortælle andre, hvordan de skulle spille, nemlig sådan som vi selv gjorde i vores regioner. Jeg er blevet mere og mere overbevist om, at de enkelte regioner skal afvikle deres turneringer på den måde, som de ønsker at gøre det. Vi skal ikke bevæge os længere væk fra hinanden, men der er ingen grund til at arbejde hårdt for at ensrette det. Spillerne er ligeglade med, hvordan de spiller i andre regioner. Men vi skal selvfølgelig spille efter de samme spilleregler.”

Hvad skal DAI være for et sted at spille krolf?

”Vi skal bibeholde hyggen og konkurrencen, det er mit mantra og det vigtigste. Der er mange, som snakker om hvordan man spiller rundt omkring i landet, og hvorfor man ikke spiller på den samme måde. Men vi skal holde fast i, at de enkelte regioner selv bestemmer hvordan deres kvalifikationsregler er. Forskellene er stadigvæk store – men vi vil gerne inspirere hinanden og giver hinanden gode ideer, også rent lavpraktisk til at få det nemmere i klubberne.”

I Ølstykke Krolf har I også taget indendørs krolf til jer. Hvordan er det?

”Vi er den eneste klub i hovedstadsområdet som spiller indendørs krolf, og det gør vi med fornøjelse. Men der har ikke været den store interesse for det fra andre klubber. Mange af de andre klubber spiller hele vinteren igennem. Hvordan pokker de finder hullerne? Jeg har hørt, at nogen har en metaldetektor og sat en messingskive under låget, så de kan finde huller under sneen. Og nogen skulle endda have en gasvarmer, så de kan tø låget op. Og så kan de spiller i knæhøj sne hele sæsonen igennem. Vi er åbenbart mere kuldskære oppe hos os,” siger Per Kyhn med et stort grin.