I over en tredjedel af landets kommuner har man prioriteret at have en folkeoplysende idrætsforening af og for psykisk sårbare, fordi det giver overskud – både menneskeligt og økonomisk. Den effekt er tydelig at mærke, når man besøger MotionsCaféen på Frederiksberg, hvor foreningen Håb i Psykiatrien fire gange om ugen faciliterer gåture, fælles træning, frokost – og ikke mindst et socialt fællesskab – for borgere med psykiske sårbarheder.
Arif, Ole og Kenneth er nogle af dem, der helt tydeligt har fået mere end blot en bedre kondition. Selvom de lige nu træner op til Sund By Walk & Run 2023, så er det de faste træninger og gode instruktører, der holder dem til ilden. ”MotionsCaféen giver noget at stå op til, jeg har brug for at oplade og få noget socialt. Nu løber jeg også selv, det kunne jeg ikke før i tiden, og det har MotionsCaféen hjulpet mig rigtig meget med at opnå. Angsten er blevet mindre, for der er ikke plads til så mange tanker, når jeg dyrker motion”, fortæller Arif, der har været en del af tilbuddet helt fra starten. Han har trænet hele sit liv og spillet meget fodbold, men for nogle år siden faldt han om i fitnesscenteret, og siden da har motion og angst været tæt forbundet.
Ole og Kenneth kommer også begge fast i MotionsCaféen, og de ser frem mod det kommende Sund By-løb, der afvikles i Fælledparken d. 10. maj. Ole regner med at lunte sine runder, mens Kenneth vil løbe derudaf og se, hvad det kan blive til. Fælles for dem er, at det sociale ved MotionsCaféen og et løb som Sund By-løbet vægter lige så højt som de aktiviteter, de kommer for at deltage i: ”Jeg har taget mig selv i at sidde og grine, når vi mødes i MotionsCaféen, det er der normalt lang tid i mellem. Jeg er ikke den store small talker, men jeg nyder at være her alligevel”, fortæller Ole. For Kenneth er historien den samme – og de sociale færdigheder, han har udviklet i MotionsCaféen, har hjulpet ham til, at han i dag har en praktikplads, som han er rigtig glad for: ”Jeg er blevet bedre til at være social med andre mennesker. Jeg har haft en tendens til at isolere mig, men her kan man komme både på sine gode og dårlige dage”.
Lotte Frost Jørgensen har tidligere arbejdet i psykiatrien, hvor hun har oplevet frustrationer over, at der ikke var nogle tilbud, der kunne aktivere både krop og sind. Med det udgangspunkt startede hun foreningen Håb i Psykiatrien for at kunne rejse midler til psykiatrien, så der kunne komme mere fokus på fysisk aktivitet og adspredelse på de forskellige afsnit. Siden 2019 har Håb i Psykiatrien sammen deltagerne udviklet MotionsCaféen, hvor ønsket er at være den første trædesten efter psykiatrisk indlæggelse, så overgangen til dagligdagen bliver nemmere.
”Hvem er det egentlig, der interesserer sig for, at denne gruppe har det godt? Det burde jo være kommunen og regionen”, siger Lotte og peger på, at tilbud som Håb i Psykiatrien er et meget billigere alternativ for samfundet, fordi det har så positive effekter på medicin og indlæggelser. ”Det skal være helt naturligt, at borgerne i psykiatrien bliver opfordret til at tage imod tilbud som os og IF Kæmperne, som også har en masse aktiviteter målrettet psykisk sårbare”, fortæller Lotte.
I løbet af maj afholder Idræt for Sindet to konferencer, hvor evalueringen af IFS-foreningers effekt på psykisk sårbarhed bliver præsenteret.