Dansk Arbejder Idrætsforbund

DAI Logo Rød

Idrætsfestival for Sindet: ”Når jeg løber med bolden, forsvinder min angst”

Tirsdag d. 27. juni samles 250 mennesker med psykiske sårbarheder, når årets højdepunkt Idrætsfestival for Sindet løber af stablen for 26. gang på Vejle Idrætshøjskole. En ny undersøgelse viser, hvordan idrætten både socialt og psykisk gør en stor forskel for deltagerne, som i tre dage, samles i et unikt idrætsfællesskab.

Traditionen tro er dagene fyldt med masser af fysisk aktivitet og idrætsfællesskaber for medlemmer fra Idræt for Sindet-foreninger fra hele landet, der skal give den gas med aktiviteter som mazewalk, crossløb, fodbold, volleyball, triatlon, cachiball, 3-kamp, gå-fodbold, aqua-fitness, yoga og meget andet – i alt 16 aktiviteter tilbydes.

Én af de mange deltagere, der har mærket idrætsfællesskabets goder på egen krop, er Kian Andersen fra IF Vikingerne i Frederikssund, der efter ti år er blevet en ret rutineret idrætsfestivaldeltager, selvom det ikke altid har ligget i kortene.

”Det var hårdt de første par gange, fordi jeg ikke rigtig kendte nogen. Nu har jeg været der mange gange, så nu kender jeg flere andre foreninger, som jeg hygger mig rigtig meget med – selvom der også er konkurrence. Jeg har social angst og har det svært med store grupper, og derfor er det også ret vildt at tage til et arrangement med flere hundrede mennesker. Men jeg kan tydeligt mærke, at min selvtillid er blevet bedre, for når jeg løber med bolden, så forsvinder presset og angsten, og så vil jeg gerne have, at folk kigger på mig. Det er totalt omvendt, hvis jeg skulle være på en arbejdsplads,” fortæller Kian, som håber på at vinde volleyballturneringen i år med sit hold fra Vikingerne.

Heldigvis er Kian ikke alene om at have oplevet de mange fordele ved at være en del af et idrætsfællesskab: Hele 86% af medlemmerne i en IFS-forening har oplevet, at deres selvtillid er blevet bedre, mens 93% har fået højere livskvalitet, viser en stor undersøgelse fra konsulentvirksomheden Ineva fra sidste års festival.

SIND åbner Idrætsfestivalen

I år åbnes festivalen af formanden for SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed, som i den grad er med til at sætte fokus på psykisk sårbarhed og vigtigheden af at være en del af et større fællesskab.

”Festivalen er en fantastisk mulighed for at være en del af et større fællesskab, gøre noget aktivt og få nogle gode oplevelser. Jeg ser frem til at møde en masse mennesker, og jeg glæder mig til at mærke den gode energi, jeg har hørt så meget om,” fortæller formand for SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed Mia Kristina Hansen.

”Idrætsfestival for Sindet der afholdes over tre dage på Vejle Idrætshøjskole, er Danmarks største årlige idrætsfællesskab for psykisk sårbare – så enkelt og betydningsfuldt er det! Som en idrætsdeltager udtrykte det: Idrætsfestival bliver man afhængig af – og vi taler om det længe efter,” udtaler Mogens Damgaard, frivilligkoordinator og medlem af Forbundsledelsen i DAI.   

Festivalen arrangeres af Dansk Arbejder Idrætsforbund med hjælp fra en stor gruppe frivillige fra bl.a. uddannelsesinstitutioner. Festivalen er finansieret med tilskud fra Danmarks Idrætsforbund, DIF og DAI og med bl.a. SIND, Vejle Kommune, Parasportrådet, Tegne-Stuen ApS og Socialpædagogerne som økonomiske samarbejdspartnere.

Skriv en kommentar