Dansk Arbejder Idrætsforbund

DAI Logo Rød

Idrætsfestival for Sindet: ”Det er min anden medicin”

D. 28. juni åbner Idrætsfestival for Sindet ballet for 25. gang, og det bliver fejret med et brag af en idrætsfest. Fysisk aktivitet, fællesskab og sundhed er ofte en mangelvare i psykisk sårbares liv, og her kan idrætsfællesskaber noget helt unikt.

250 mennesker med psykiske sårbarheder samles i slutningen af juni til tre dage med non-stop-idræt på Vejle Idrætshøjskole. De deltager i jubilæumsudgaven af Idrætsfestival for Sindet, som efter et par års corona-forsinkelse er tilbage med fodbold, volleyball, triatlon, 3-kamp, klatrevæg, 100-m, løb, MTB og alt andet idræt, som hjertet og hjernen begærer. Det hele bliver åbnet af den øverste i dansk idræt, formanden for Danmarks Idrætsforbund.

”Det er fantastisk, at Idrætsfestival for Sindet nu finder sted for 25. år. Festivalen er et fremragende eksempel på, hvordan idrætten løfter et socialt ansvar og danner fællesskaber – også for de psykisk sårbare, som kan have udfordringer med at skabe relationer,” siger formand for Danmarks Idrætsforbund Hans Natorp som i jubilæumsåret også deltager i den første aktivitet Mazewalk.

En anden som skal med første gang er Nicolaj Bech Roesen på 24 år fra Nykøbing Mors. Han slås med depression, angst og stress, men idrætten gør noget helt særligt for ham.

”Jeg er spændt, og glæder mig helt vildt til både at blive presset og til at møde en masse nye mennesker. Det her er min anden medicin. Jeg har det bedst, når jeg får brugt min krop, men mest af alt handler det om de mange mennesker, der kommer på festivalen – for mig betyder de 80 % af oplevelsen. Det er ligesom at få et helt nyt liv og nogle nye venner – jeg elsker at være her,” siger Nicolaj Bech Roesen, der får travlt med krolf, crossløb, triatlon, tre-kamp, 100-løb og cachiball.

Alle får nye venner

Og netop det sociale er helt centralt for deltagerne, som sidst festivalen blev afviklet i 2019 svarede på et spørgeskema, om hvad de fik ud af festivalen og idrætten. Næsten 100% procent svarede, at de har fået det psykisk bedre gennem idrætten og knap 90 % sagde, at de igennem idrætten har fået flere venner.

”Idræt kan noget helt særligt, hvis man har psykiske vanskeligheder. Mange lever et isoleret liv, hvor de slås med at få hverdagen til at hænge sammen, men i Idræt for Sindet oplever vi, at de får det bedre – og det er Idrætsfestival for Sindet netop kulminationen på. Det er en lang fest, hvor man fejrer idrætten, fællesskabet og sine egne sejre, såvel på som uden for banen,” siger administrativ leder for festivalen Mogens Damgaard.

Jubilæet bliver fejret med en stor fest onsdag aften og fyrværkerishow. Festivalen arrangeres af Dansk Arbejder Idrætsforbund med hjælp fra en stor gruppe frivillige fra bl.a. uddannelsesinstitutioner. Festivalen er finansieret med tilskud fra Danmarks Idrætsforbund og med bl.a. SIND, Vejle Kommune, Tegne-Stuen ApS, Uggerly Installation og Socialpædagogerne som økonomiske samarbejdspartnere.

Fakta

Om festivalen
Idrætsfestival for Sindet bliver for 25 gang afholdt på Vejle Idrætshøjskole. Målgruppen for festivalen er mennesker med psykiske vanskeligheder, som fx depression, angst eller skizofreni. Målet er at give en idrætsoplevelse fra allerhøjeste hylde, hvor der både er plads til dem, som presser sig selv helt til kanten – men også til dem, som er ved at tage de indledende skridt til et godt idrætsliv. Deltagerne kommer ofte fra såkaldte IFS-idrætsforeninger i hele landet, som tager turen som et hold. Se mere om festivalen her: www.idrætsfestival.dk

Program
Er vedhæftet og kan ellers ses her: https://dai-sport.dk/wp-content/uploads/2021/11/Program-deltagere-2022-done.pdf

Skriv en kommentar