Dansk Arbejder Idrætsforbund

DAI Logo Rød

Idrætsfestival for Sindet 2023: “Jeg er ligeglad med at tabe eller vinde. Sammenholdet er det vigtigste”

Solen bragede ned over Vejle Idrætshøjskole i slutningen af juni, da årets højdepunkt Idrætsfestival for Sindet løb af stablen for 26. gang. I år åbnede formanden for SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed Mia Kristina Hansen festivalen med en rammende og personlig fortælling om, hvor stor en forskel idrætsfællesskaber har for den psykiske og fysiske trivsel.

”Jeg kan godt lide at fortælle min egen historie. Jeg ved, hvor ensomt det kan føles at gå alene med det. Tænk, hvis vi allerede i skolen lærte, at det er ok at mærke efter, hvordan vi har det. Så ville vi blive bedre til at sige fra og sætte grænser. Festivalen er et bevis på, hvordan fællesskaber kan gøre en forskel, og stemningen her er endnu bedre end forventet,” fortalte formanden, der også var med til at skyde årets allerførste aktiviteter crossløb og mazewalk i gang.

Traditionen tro var de tre dage fyldt med masser af fysisk aktivitet og sociale fællesskaber for medlemmer fra Idræt for Sindet-foreninger fra hele landet, og over 250 mennesker med psykiske sårbarheder gav den gas med aktiviteter som fodbold, volleyball, triatlon, cachiball, 3-kamp, gå-fodbold, aqua-fitness og krolf.

De mange deltagere på festivalen er heldigvis ikke alene om at have oplevet de mange fordele ved at være en del af et idrætsfællesskab: Hele 86% af alle medlemmer i en IFS-forening har oplevet, at deres selvtillid er blevet bedre, mens 93% har fået højere livskvalitet, viser en stor undersøgelse fra konsulentvirksomheden Ineva fra sidste års festival.

Sammenholdet er det vigtigste

Én af de mange deltagere, der har mærket idrætsfællesskabets goder på egen krop, er Kian fra IF Vikingerne i Frederikssund, der efter ti år er blevet en ret rutineret idrætsfestivaldeltager, selvom det ikke altid har ligget i kortene.

”Det var hårdt de første par gange, fordi jeg ikke rigtig kendte nogen. Nu har jeg været her mange gange, så nu kender jeg flere andre foreninger, som jeg hygger mig rigtig meget med – selvom der også er konkurrence. Jeg har social angst og har det svært med store grupper, og derfor er det også ret vildt at tage til et arrangement med flere hundrede mennesker. Men jeg kan tydeligt mærke, at min selvtillid er blevet bedre, for når jeg løber med bolden, så forsvinder presset og angsten, og så vil jeg gerne have, at folk kigger på mig. Det er totalt omvendt, hvis jeg skulle være på en arbejdsplads,” fortæller Kian, der endte med at tage guldmedaljen i volleyballturneringen sammen med sit hold fra Vikingerne.

Også Kasper fra IF Ryttergården i Holbæk har været med på festivalen i flere år og er også med på OMBOLDs Hjemløselandshold. For ham er der ingen tvivl om, hvorfor han bliver ved med at vende tilbage: ”Jeg er med til alle turneringer, jeg kan komme til. Jeg er ligeglad med at tabe eller vinde – det vigtigste er sammenholdet og at møde de samme mennesker år efter år og give krammere og highfives. Det kan godt være, at man er fjender på banen, men lige bagefter er man venner igen.”

Idrætsfestival for Sindet afholdes for 27. gang d. 25.-27. juni 2024. Se mere på www.idrætsfestival.dk.