Dansk Arbejder Idrætsforbund

DAI Logo Rød

”Idræt holder mit humør oppe”: Sund By Walk and Run 2023

283 seje motionister indtog i sidste uge Fælledparken i København, da Idræt for Sindet sammen med IF Kæmperne havde arrangeret et brag af en løbefest, hvor idrætsforeninger og kommunale tilbud for psykisk sårbare i og omkring hovedstadsområdet havde snøret løbeskoene og meldt klar til start. I år havde vi endda også fornøjelsen af hele 22 bornholmere fra Idræt på Tværs Bornholm, der havde været tidligt oppe og taget solskinnet med over Østersøen. 

Og det var ikke blot vejret, der var helt i top – der var højt humør hele vejen rundt, og motivationen var tydelig at mærke: ”Det at gå en tur og så give den gas, det er noget af det bedste der findes”, fortæller Lizzi, der normalt holder sig i gang med Idræt på Tværs Bornholm og fortsætter: ”Jeg prøver at gå en tur hver dag, selvom jeg ikke altid er så god til at komme afsted. Jeg har altid været sportstosset og dyrket meget motion, men efter jeg blev syg, er det gået helt i stå. Nu prøver jeg at komme i gang igen, så jeg ikke bliver endnu mere inaktiv. Det er vigtigt for mig at holde mig i gang.” Også Tim fra samme forening på Bornholm har en helt klar motivation for generelt at holde sig sund og rask: ”Når man får medicin og er inaktiv, så dør man før tid. Det tænker jeg da over – det er en følgesvend.”, fortæller han og fortsætter: ”Især socialt har det hjulpet mig at dyrke motion. Det hjælper til at holde humøret oppe”.

Frank er idrætskoordinator i Idræt på Tværs Bornholm, der hver tirsdag og torsdag blandt andet har volleyball, badminton og svømning på programmet. Sidste år var de 11 fra foreningen, der løb med, og i år repræsenterer de solskinsøen med 22 deltagere – og det er der en helt særlig grund til: ”Fællesskabet og sammenholdet på kryds og tværs gør, at det giver mening for os at tage med til et løb som dette. Her skal du ikke præstere andet end det mål, du har med dig selv, og hvor meget energi, du har på dagen. Vi gør det samme hjemme hos os – om du svømmer én bane eller er med til volley i et kvarter eller hele timen, så er det lige rigtigt. Du kan komme med det, du har. Det handler om fællesskabet.”

Fællesskabet og sammenholdet er netop fællesnævneren rundt om i de foreninger, der var meldt til at skulle løbe eller gå så mange omgange omkring søen som muligt, og det er en pointe som socialborgmester i København Karina Vestergård Madsen – der åbnede dette års Sund By Walk & Run – heldigvis ser værdien i: ”Det er vigtigt, at vi fra Socialforvaltningens side giver noget støtte til foreninger og idrætsfællesskaber. I virkeligheden sparer vi på alt det forebyggende. Det er skrækkeligt, fordi jeg ser idræt som forebyggende for ensomhed, depression, isolation, og at man kan slippe af med en masse medicin, som man ellers er nødt til at få. Idræt og motion kan modvirke, at du på et senere tidspunkt i livet har brug for endnu mere støtte, og det bliver dyrt.”, siger hun og afslutter: ”Det kan næsten ikke overdrives, hvor positiv betydning det har – både menneskeligt og økonomisk at lave langsigtede planer med mere støtte til foreningslivet.”

Alle hold gav den fuld gas, og særligt tre hold gjorde det fremragende:

  1. Løbegruppe for psykisk sårbare på Frederiksberg løb 9,0 runder i gennemsnit
  2. Lejlighederne LSV løb 7,3 runder i gennemsnit
  3. IF Kæmperne løb 6, 41 runder i gennemsnit

Den hurtigste mand og kvinde kom begge fra IF Kæmperne: Anders løb 14 runder, mens Mette løb otte runder. Godt klaret!

Traditionen leverede den altid sjove Sebastian Dorset peptalk, og de studerende fra SOSU H sørgede for godt humør på ruten undervejs, mens gode folk fra Danske Fysioterapeuter stod klar ved massagebriksen.

Skriv en kommentar