Dansk Arbejder Idrætsforbund

DAI Logo Rød

DAI udvider succes med senioridrætscentre

DAI har på fem år idrætscertificeret imponerende 30 plejecentre i hele landet. Næste skridt er at holde dem til ilden og udvikle dem, når forbundet hen over vinteren begynder at recertificere centrene.

Når Sillerup Plejecenter d. 8. september åbner dørene med orienteringsløb med tilpassede udgaver af svømning, ringridning og skiløb er det for at fejre, at de er blevet idrætscertificeret. Og dermed er de nummer 31 i rækken af plejecentre, som Dansk Arbejder Idrætsforbund har idrætscertificeret.

”Det vigtigste for os er det sociale aspekt, at man er sammen om noget, og man kan mere end man tror. Både som personale og beboer får man noget fællesskab, som man kan bruge i hverdagen,” siger Ruth Nissen, som er centerassistent på Sillerup Plejecenter.

D. 30. april 2015 blev Munkensdam i Kolding som de første idrætscertificerede og siden dengang er 29 andre centre blevet certificeret, så der i dag er 30 senioridrætscentre.

Over al forventning

Kravene for at blive certificeret er blandt andet tre ugentlige aktiviteter, efteruddannelse af personale og at der bliver skabt et frivilligt fundament fx i form af en idrætforening på stedet.

I kan læse mere om krav til at blive certificeret her: https://dai-sport.dk/senioridraetscenter/

”Det er gået over forventning, kommunerne har været meget begejstrede. Fx er Esbjerg Kommune nu tæt på at have certificeret samtlige af deres plejecentre, og Svendborg er også på vej til samme model,” siger Thomas Ahrentz, som er idrætskonsulent i DAI.

”Noget af det, som DAI får ros for er, at vi er meget aktivitetsorienterede med medarbejderne. De får en øvelsesbank, som de kan bruge med beboerne, og dem der kommer udefra,” fortsætter han.

På Sillerup Plejecenter er certificering også et vigtigt signal til alle medarbejderne om at huske det aktive liv på stedet – hver eneste uge.

”Det vi kan bruge det til, er at fastholde os selv i at få lavet alle de her aktiviteter med beboerne. Og give dem en god hverdag, så der sker noget andet,” siger Ruth Nissen.

Recertificering

Selvom corona-udfordringerne har sat alting lidt på pause, så fortsætter DAI nu igen med at certificere nye plejecentre. Næste skridt for at få mere bevægelse ind i plejesektoren i Danmark er, at de allerede eksisterende centre bliver recertificeret hvert tredje år.

”Der sker en masse gode aktiviteter, men der er vigtigt, at de får den nyeste viden og et serviceeftersyn, hvor de er. Og det kan også være, at de har nogle tanker om, hvad de gerne vil,” siger Thomas Ahrentz.

De første spadestik kommer til at ske i løbet af vinteren 2020/2021.