Dansk Arbejder Idrætsforbund

DAI Logo Rød

Cykel For Sagen samler ikke længere kun penge ind – de inspirerer også

I midten af august kørte Cykel for Sagen for tiende gang ned gennem Jylland og samlede penge ind til bedre idrætsmuligheder for mennesker med psykiske vanskeligheder. Og som noget nyt er løbet nu også begyndt at inspirere målgruppen for indsamlingen til selv at tage del i strabadserne.

Der var fest på torvet i Varde d. 15. august, hvor over 100 ryttere fra Cykel for Sagen, blev klappet i mål til 10 års-jubilæet for turen. Og det var velfortjent efter tre benhårde etaper, som viste at turen ikke kun samler penge ind til bedre idrætsmuligheder for mennesker med psykiske vanskeligheder, den inspirerer også selvsamme mennesker, til at prøve sig selv af på den tohjulede. En af dem er Jens fra IF Frisk i Ringsted, der i år cyklede med for tredje gang.

”Det er en fantastisk følelse at køre i mål og vide, at man har kørt langt over 100 km. Folk står og klapper, det er succesoplevelse,” siger Jens og bakkes op af en af træningsvennerne fra Ringsted, Esben.

”Vi kørte to gange rundt på torvet, det var virkelig dejligt at se så mange mennesker tage imod én. Men i dag har jeg så ondt, at jeg næsten ikke kan sidde i en sofa,” fortæller Esben dagen derpå.

Afgørende at psykiske sårbare er begyndt i cykelklub

Der var i alt otte ryttere og fire hjælpere med fra Ringsted og som noget nyt, havde de fået en holdkaptajn med fra den lokale idrætsforening Ringsted Motionsklub (Rimo).

”Det var en fed cykeltur, udover at vi fik en helvedes masse regn og 12 sekundmeter lige i næsen,” siger holdkaptajnen Peter Richardt Nielsen, som har trænet flere af de psykisk sårbare ryttere fra IF Frisk op til netop turen fra Skagen til Varde.

Og han var der også, da det hele var ved at blive for meget på en af årets hårde etaper.

”Det var ikke særlig sjovt, det var slet ikke til at holde ud. Jeg var lige ved at sætte mig op i følgebilen, men det fik jeg ikke lov til for holdkaptajnen, og så måtte jeg jo træde videre” siger Esben med et skævt smil.

”De var ved at give op. Men jeg sagde til ham ”Giv op?” ”Du giver satme ikke op!”, fortæller Peter Richardt Nielsen, som er stolt af rytternes indsats i år.

Og netop træningen i Rimo har været helt afgørende for, at rytterne fra IF Frisk er kommet igennem strabadserne år efter år. Her får man de nødvendige km i benene, og man lærer alle de tekniske ting i cykling omkring fx at ligge rigtigt bag hinanden og at rulle. Faktisk er træningen i Rimo så vigtig, at den er blevet et krav, for at være med i turen fra Skagen til Varde.

”Vi siger, at vil man det her, så skal man selv gøre en indsats. Et af kravene er, at man melder sig ind Rimo og træner med dem,” fortæller Sussi Rifsheim, som er Idrætskoordinator i IF Frisk.

Udover IF Frisk, så stillede Mob Din Krop i Frederikshavn også med et par gode cykelryttere med psykiske sårbarheder.

Begejstring over at få målgruppen med

I Cykel for Sagen er man begejstrede over, at turen også er begyndt at tiltrække dem, som man gerne vil hjælpe.

”Det er fantastisk, at vi har fået nogle med fra den gruppe, som vi samler penge ind til. Jeg er utrolig stolt af, at vi kan fejre vores 10-års jubilæum. 10 år med uforglemmelige kilometer i benene, men allervigtigst 10 år, hvor vi har gjort en forskel for mennesker med angst, depression og skizofreni, som i den grad har glæde af idrætten” siger Ole Paterek, som er formand for Cykel for Sagen.

Skriv en kommentar