Dansk Arbejder Idrætsforbund

DAI Logo Rød

”Man kan mere, end man selv tror”: Verdens Mentale Sundhedsdag

16 Idræt for Sindet-foreninger og bosteder og knap 450 cyklister har tirsdag cyklet 10 kilometer for den mentale sundhed på Verdens Mentale Sundhedsdag, som Dansk Arbejderidrætsforbund fejrer med cykelfesten 10-10-10 for niende år i træk.

Ét af de steder, som tog del i festen, var Værestedet 76F i Faxe, hvor 10-15 friske borgere var mødt op med cyklen – og selvom de fleste ikke var helt vant til jernhesten, så var humøret og motivationen for at deltage ikke til at tage fejl af.

”Grunden til, at jeg kommer hernede, er det gode fællesskab og arrangementer som 10-10-10. Det hjælper at komme ud at hygge sig, i stedet for at sidde derhjemme – der ryger man bare endnu længere ned,” fortæller Philip, der er kommet i Værestedet i et års tid efter en stresssygemelding og en ADHD-diagnose. Det samme gælder for Cecilie, der har været tilknyttet Værestedet i fem-seks år. Hun kæmper også med sin ADHD, men formår alligevel at komme i Værestedet en gang om ugen for at være en del af fællesskabet. Cecilie har svømmet siden hun var fem år, og hun lagde sig også i front, da starten gik på de 10 kilometer. Philip havde til gengæld en lidt anden forudsætning for dagens motion: ”Jeg har ikke siddet på det torturinstrument i flere år, så jeg kan godt mærke det i kroppen”.   

Netop kombinationen af fysisk aktivitet og fællesskab er noget, som byrådsmedlem i Faxe Kommune Christina Birkemose tror på gør en forskel for vores mentale sundhed. ”Man kan mere, end man selv tror, og man kan mere, hvis man får lov at gøre det sammen med andre. Vi skal holde fast i, at fysisk aktivitet er vigtigt, og at det gør en forskel. Psykisk syge bliver ofte behandlet som andenrangsborgere, og der er noget i vores samfundsstrukturer, der er med til at fastholde dem i sygdommen. Jeg bliver ved med at kæmpe for steder som Værested 76F, for jeg har levet mit liv i det, og jeg ved, hvor vigtigt det er med sådanne steder,” fortæller Christina Birkemose, der selv har psykisk sygdom tæt inde på livet. Hun var inviteret af brugerne af Værestedet til at komme at holde velkomsttalen, inden der skulle trædes i pedalerne i Faxes smukke natur.

Cykelfesten 10-10-10 afholdes for niende gang med hundredvis af cyklister landet over for at markere Verdens Mentale Sundhedsdag.