D. 25.-27. juni tager over 300 mennesker turen til Vejle Idrætshøjskole, hvor Danmarks eneste idrætsfestival for psykisk sårbare bliver afholdt for 27. gang. Festivalen er kulminationen på det gode samarbejde, der sker mellem det frivillige foreningsliv og psykiatrien i løbet af hele året. Idræts- og kulturordfører i SF Charlotte Broman Mølbæk åbner festivalen.
Krolf, volley og pickleball er bare nogle af de idrætter, som de mange idrætsdeltagere skal dyste sig igennem på tre dage fyldt med idræt, fællesskab og nye bekendtskaber. Deltagerne kommer fra såkaldte Idræt for Sindet-foreninger fra hele Danmark og for de fleste er de tre dage i juni højdepunktet på året, der har været fyldt med træning og udvikling – både fysisk og psykisk – i den lokale forening.
Én af de over 300 deltagere er 39-årige Monica Jørgensen fra Nyborg, der med 11 andre fra foreningen NGIF Gymnastik og Atletik er med for anden gang: ”Sidste år var det fedt at lære nye mennesker at kende og være sammen med nogle ligestillede. Hvad slås de med af udfordringer, som man kan spejle sig i, og kan man give nogle gode råd. Og så er der bare en fed fornemmelse af, at folk er glade, og at man bakker hinanden op. Der var så god stemning, og det var godt for sammenholdet bagefter, at vi havde noget fælles at snakke om,” fortæller Monica.
Og selvom gensynsglæden på festivalen er stor, har det med at finde fællesskab i idræt ikke altid været nemt. Monica slås med angst i forskellige former, kroniske smerter og en autismediagnose, der blot er et år gammel: ”Det er under et år siden, at jeg fik min autismediagnose, så den har jeg ikke lært at kende endnu. Jeg har åbenbart haft den hele mit liv. Jeg har altid vidst, at jeg var anderledes, og jeg har haft det svært i min barndom med mobning og skoleflytning – og mere mobning. Jeg har aldrig kunne tilpasse mig og har altid følt mig forkert. Idræt var sjovt i skolen, og da jeg gik ud, forsøgte jeg at starte til noget sport, men jeg følte ikke, at der var noget fællesskab, hvor jeg kunne passe ind. Så det droppede jeg.”
NGIF Gymnastik og Atletik er en ordinær idrætsforening i Nyborg, som i 2021 besluttede at oprette en underafdeling, hvor borgere med psykiske sårbarheder kunne blive en del af et aktivt fællesskab. Ann Rasmussen er formand for NGIF, og hun er en af de frivillige ildsjæle, som sikrer ugentlige træninger på trods af de kommunale besparelser, der betød, at den fastansatte idrætskoordinator ikke længere kunne støtte foreningen: ”Vi kan ikke løfte det samme som en fastansat, men vi kan som civilsamfund løfte meget. Vi får det til at fungere, og vi har efterhånden fundet en god rytme i det. Det er nok fordelen ved, at vi er en stor idrætsforening, så kan vi komme ret langt. Vi er heldige, at vi lige nu har to instruktører, der er frivillige,” fortæller Ann.
Monica fandt heldigvis et idrætsfællesskab i foreningen, som gør, at hun i dag er bedre rustet til de svære ting: ”Vi snakker godt sammen i foreningen, når vi har træninger. Hvis nogen har en dårlig dag, så er vi gode til at bakke op og lytte og give plads til, at vedkommende bare er der på sine præmisser.”
Festivalen arrangeres af Dansk Arbejder Idrætsforbund med hjælp fra en stor gruppe frivillige fra bl.a. uddannelsesinstitutioner. Festivalen er finansieret med tilskud fra Danmarks Idrætsforbund, DIF og DAI og med bl.a. SIND, Vejle Kommune, Parasportrådet, Tegne-Stuen ApS og Socialpædagogerne som økonomiske samarbejdspartnere.
Årets Idrætsfestival slår i år alle tidligere rekorder
”Interessen for årets idrætsfestival har i år ramt nye højder både på deltagelse alle festivalens dage og ikke mindst dagsbilletter til udvalgte idrætsaktiviteter. Vi er klar med et hold af frivillige fra VIA University College i Aarhus og den frivillige idræt til at løfte den store opgave, og vi glæder os helt vildt til et brag af en idrætsfest i Vejle”, siger Mogens Damgaard, idrætsfestivalens frivilligkoordinator.
Fakta
Om festivalen
Idrætsfestival for Sindet bliver for 27 gang afholdt på Vejle Idrætshøjskole. Målgruppen for festivalen er mennesker med psykiske vanskeligheder, som fx depression, angst eller skizofreni. Målet er at give en idrætsoplevelse fra allerhøjeste hylde, hvor der både er plads til dem, som presser sig selv helt til kanten – men også til dem, som er ved at tage de indledende skridt til et godt idrætsliv. Deltagerne kommer ofte fra såkaldte IFS-idrætsforeninger i hele landet, som tager turen som et hold. Se mere om festivalen her: www.idrætsfestival.dk
Program
Se programmet til dette års festival her: https://dai-sport.dk/wp-content/uploads/2024/06/Program-Deltagere-2024.pdf