Dansk Arbejder Idrætsforbund

DAI Logo Rød

Er du ledig? Så spil badminton – og få et job 

Er du jobsøgende i Vejle Kommune, vil vejen til dit næste job fremover være lidt mere aktiv. En walk-and-talk, et postkort med motionsmuligheder og et godt samarbejde med den lokale idrætsforening er blot et udsnit af de værktøjer, som de ansatte på Jobcenter Vejle har udviklet efter at have opnået en bevægelsescertificering gennem Dansk Arbejder Idrætsforbund som det allerførste jobcenter i Danmark. Ambitionen er, at bevægelse og trivsel skal hjælpe endnu flere af kommunens ledige borgere i job.

Som en del af Bevæg dig for livet-samarbejdet havde Vejle Kommune et mål om at få 10.000 flere borgere i bevægelse over en femårig periode, og her har Jobcenter Vejle valgt at bidrage ved at bevægelsescertificere medarbejdere, der blandt andet arbejder med de ledige borgere i kommunen, hvor der er andre problemstillinger end blot ledighed: Borgere, som er længst fra arbejdsmarkedet, de unge og integrationsborgere. ”Vi tror på, at hvis de kommer i gang med noget bevægelse eller bliver medlem af en forening, så kan det blive første skridt til også at kunne tage et job,” fortæller Connie Nør Larsen, der er udviklingskonsulent i Jobcenter Vejle. Jobcentret bruger allerede bevægelse som en del af deres møde med borgerne, og med en bevægelsescertificering understøttes den interne opbakning til fortsat at arbejde med bevægelse som redskab på vejen mod job.

”De ansatte i jobcentret har lært, at der er mange veje i job. De har fået konkret viden om, hvordan der i mødet med den ledige borger kan skabes motivation til at komme godt i gang med bevægelse,” fortsætter Connie. Efter kursusforløbet hos Dansk Arbejder Idrætsforbund har hun og repræsentanter fra forskellige afdelinger i jobcentret fået ny viden om, hvordan man samtaler med borgerne om bevægelse, og de skal nu arbejde videre med fire spor, som skal sikre, at den læring forgrener sig ud til centres øvrige rådgivere og sagsbehandlere: ”Et af vores spor handler om at styrke det gode samarbejde med den lokale idrætsforening Idræt i Dagtimerne, så borgerne ikke blot bliver henvist, men så de rent faktisk får det brugt.”

Selvom Jobcenter Vejle stadig har arbejdshandskerne på og er godt i gang med at udvikle de forskellige værktøjer, kan Connie allerede nu mærke, at arbejdet med bevægelse og trivsel som en integreret del af beskæftigelsesindsatsen har stor opbakning fra medarbejderne og ledelsen: ”Socialfaglige indsatser kan være svære at måle på, men der er god grund til at tro på, at det har stor betydning for alle at lave bevægelse, og at det er endnu bedre at gøre det i socialt samvær med andre – og det styrker den lediges vej i job.”

Efter kursusforløbet har Vejle Jobcenter valgt at arbejde videre med fire spor, som skal forankre dialog om bevægelse som en fast del af beskæftigelsesindsatsen:

  • Videndeling med kollegaer
  • Et konkret inspirationsark til skrivebordet, om hvordan man snakker med borgerne om bevægelse
  • Postkort til borgeren med en QR-kode – hvor det er nemt og overskueligt at se de forskellige bevægelsestilbud, der tilbydes i kommunen
  • Et styrket samarbejde med Idræt i Dagtimerne.

Dansk Arbejder Idrætsforbund vil i 2025 bevægelsescertificere yderligere to jobcentre i landet. ”Vi bygger bro til foreningsfællesskaber uden for jobcentret, så de ledige borgere i højere grad støttes og motiveres til at nå egne drømme og mål og få følelsen ’jeg dur til noget’. Et bevægelsescertificeringsforløb integrerer ny viden om bevægelse – både sprogligt, fysisk og mentalt – i sagsbehandlernes værktøjskasse,” fortæller Lisbeth Crafack, udviklingskonsulent i DAI/Idræt for Sindet.

På billedet:
Kirsten Hansen beskæftigelsesrådgiver fra Aktivitetsparate over 30 år, Kent Feldager Madsen underviser fra Idræt i Dagtimerne, Ditte Damgaard Andersen beskæftigelsesrådgiver fra Integration, Lene Nielsen beskæftigelsesrådgiver fra Aktivitetsparate over 30 år, Helle Haugaard Nielsen boligsocialmedarbejder fra ØsterBO, Lisbeth Crafack fra DAI, Tony Brazil leder af Idræt i Dagtimerne, Annette Jørgensen sundhedsfaglig koordinator fra Jobcenter Vejle, Simon Vinsten udviklingskonsulent fra Kultur & Sundhed, Connie Nør Larsen konsulent fra Arbejdsmarkedsområdet, Michael Thomsen veterankoordinator fra Jobcenter Vejle, Henriette Møller beskæftigelsesrådgiver fra Unge, Joan Holgersen Erhvervs- og uddannelseskonsulent fra Jobcenter Vejle.