I år markerer vi et særligt jubilæum: 25 års dedikation og hårdt arbejde for at fremme idræt og social inklusion for mennesker med psykiske sårbarheder. Mogens Damgaard har gennem et kvart århundrede været en drivkraft i Dansk Arbejder Idrætsforbund (DAI) i udviklingen af Idræt for Sindet (IFS) – et initiativ, der i dag er bredt anerkendt i kommunerne og på Christiansborg for de mærkbare resultater for en udsat målgruppe. Mogens’ betydningsfulde indsats gennem de 25 år er da heller ikke gået ubemærket hen. Mogens modtog i starten af året Idrættens Sociale Pris for sit arbejde med Idræt for Sindet.
Mogens’ rejse i DAI blev fløjtet i gang i 1999 som idrætskonsulent, men han var allerede en del af forbundets holdkort fra 1997, hvor han var involveret i Idrætsfestival for Sindet. I 2002 blev han valgt ind i forbundsledelsen i DAI, hvor han siden har spillet en afgørende rolle i at videreføre og styrke DAI’s sociale projekt IFS, som blev etableret i 1996: ”DAI var jo kendt for deres sociale engagement og tankegangen: ”Hvordan kan vi løfte vores samfundsansvar?” Der var ikke den store politiske bevågenhed dengang på at støtte udsatte gruppers adgang til idrætten,” fortæller Mogens.
Kampen om økonomien
IFS har gennem årene været kendetegnet ved økonomisk usikkerhed, og Mogens’ første opgave var at finde ud af, hvordan IFS kunne fortsætte økonomisk: “Dengang blev der primært givet midler fra år til år, så vi måtte stå med hatten i hånden hvert år. Allerede dengang arbejdede vi jo på at komme på finansloven,” fortæller Mogens og fortsætter: ”Selvom der har været bump på vejen, er det lykkedes at udvide projektet til nu at omfatte 43 kommuner. Hvis jeg skal sammenligne vores indsats og vores betydning, er vi på niveau med Parasport Danmark, der får udlodningsmidler hvert eneste år. Jeg synes, at vi har nøjagtigt den samme værdi i det danske samfund og måske endda større betydning for samfundet. Når vi får den helt faste bevilling, som jeg synes, vi er berettiget til, så kan jeg med sindsro sige, at vi er lykkedes med det her projekt.”
”Mogens Damgaard er den bedste ambassadør at stille i spidsen for IFS og denne særlig sårbare målgruppe. Mogens er dedikeret til opgaven og yder en kæmpe og uvurderlig opgave for at skabe de bedste vilkår og rammer for sårbare. Jeg er en stolt forbundsformand, som har den rette mand i Mogens der løfter en vigtig politisk opgave for DAI,” fortæller Peer Huniche, der er forbundsformand i Dansk Arbejder Idrætsforbund.
Flere og flere og kommuner er med
Gennem årene har flere og flere kommuner set værdien i at tilbyde idræt til psykisk sårbare – en indsats som har gevinst for både borgeren og kommunens økonomi. Effekten af Idræt for Sindet blev i 2022 evalueret med afsæt i medlemmernes egne oplevelser og kommunale chefers erfaringer, og netop samspillet ser Mogens som én af de helt store succeser, han kigger tilbage på over de seneste 25 år: ”Der er sket et wakeup-call i samfundet. Den kommunale bevågenhed er en af årsagerne til, at vi har medvind, og den forplanter sig mange steder og særligt på Christiansborg. I dag ved man, hvad DAI og IFS gør og betyder for rigtig mange mennesker, og nogle kommuner tænker også længere frem og kan se, hvor meget de får igen for en lille investering. Det lykkelige er jo, at målgruppen selv gerne vil være med, og selvom tålmodighed er en dyd i denne verden, så er det bare det hele værd, når vi hører de gode historier fra vores foreninger. De fortæller, hvordan IFS har været et vendepunkt, der har ændret deres liv. De har fået et bedre fundament, og nogle har endda fået muligheden for at kunne tage uddannelse, få et job og stifte familie”.
Dagligdagen i foreningerne kulminerer hvert år med Idrætsfestival for Sindet, som er den eneste idrætsfestival for psykisk sårbare i Danmark. Mogens har været involveret i afviklingen af festivalen næsten fra start: ”Jeg drømmer om, at Idrætsfestival for Sindet bliver lige så stort som Roskilde Festival. Det er vigtigt at sætte den op på et særligt sted, fordi den har en særlig betydning for rigtig mange mennesker og for DAI”. Også internationalt har Mogens haft ambitioner, da han i 2015 sendte et fodboldhold bestående af psykisk sårbare afsted til det internationale sportsarrangement World Sports Games: ”Jeg brugte en del kræfter på at få sendt dem afsted, på trods af en masse fordomme. De er jo mennesker som du og jeg, og det vil jeg gerne have normaliseret.”