Onsdag d. 10. maj mødes flere hundrede aktive borgere i Fælledparken for at gå, lunte eller løbe i dette års Sund By Walk & Run, og senere på måneden skal mange af dem også prøve kræfter med den landsdækkende Royal Run.
Og selvom der disse få gange om året er medaljer og trofæer i udsigt, så er det dog ikke den eneste årsag til, at så mange idrætsforeninger og kommunale tilbud hver uge tilbyder gå- eller løbehold som en del af deres faste program – og at så mange borgere har lyst til at være med.
Hver torsdag mødes en håndfuld løbere i Søndermarken og giver den fuld gas på en løberute på omkring fem kilometer, mens der i foreningen GIF – Idræt på Tværs i Gentofte i løbet af ugen bliver gået ture, svømmet og spillet badminton til den helt store guldmedalje. Fælles for de to tilbud er, at borgerne møder op for at få rørt kroppen og have et socialt samvær med andre, de kan spejle sig i.
”På de år, jeg har løbet i denne gruppe, har jeg formået at halvere min medicin sammen med en sundhedscoach”, fortæller Kim, der løber med hver torsdag i Søndermarken. På grund af den store gevinst ved fysisk aktivitet, er Kim blevet vant til at dyrke motion, og han regner med at løbe seks-syv kilometer i Fælledparken d. 10. maj. Med på løbeholdet er også Gitte, der sidste år løb otte kilometer, men i år går efter at løbe 10 kilometer, og Gert, der er med på løbeholdet for anden gang:
”Når jeg har set de store løb i Københavns gader, så har jeg tænkt på, om det kunne være noget for mig, men det kræver, at jeg træner lidt op. Hvis jeg kan træne mig op, så kunne det være fedt med et halvmaraton. Men lige nu starter jeg med Sund By og Royal Run”, fortæller Gert, der meldte sig til løbegruppen for at have en aktivitet og et fællesskab, når han ikke er på arbejde.
Sylvia Johanssen er koordinator for borgere med psykiske sårbarheder i Sundhedscenteret i Frederiksberg Kommune, og hun startede løbegruppen i 2017, fordi hun gerne ville have flere peer-trænere på banen – altså borgere med en psykisk sårbarhed – som så har fået en løbetræneruddannelse.
”Det fungerer godt, at trænerne selv har psykiske sårbarheder, for så forstår de bedre, hvis nogen har en dårlig dag eller kommer for sent.”, fortæller hun. En af de peer-trænere er Brian, som har været med i gruppen fra start, og han har fået et løbetrænerkursus, hvor han har lært om kondition, forskellige løbeteknikker og at lægge løbeprogrammer. ”Jeg er træner for at holde mig selv i gang, få lidt ilt til lungerne og styrke det mentale. Jeg får et stort overskud af at løbe – både fysisk og psykisk”, fortæller han.
Vender vi løbeskoene mod nord, møder vi GIF – Idræt på Tværs i Gentofte, hvor der hver tirsdag er der gåtur på programmet, hvor turen kommer forbi Gentofte Sø, Nymosen og andre grønne områder. Men det er ikke kun et kig på den smukke natur, medlemmerne får ud af sådan en tur. Det at gå på vejen fremfor fortovet og håndtere larm fra biler og de øvrige omgivelser er lige så stor en del af turen som at øve konditionen. Bestyrelsesformand i GIF og instruktør Therese Birch fortæller, at tilbud som dette er uundværligt for medlemmerne: ”Hvis et medlem har været med på en aktivitet og beslutter sig for at blive til en snak og en kop kaffe efter, så har dagen været en succes. Det betyder så meget, at man tydeligt kan mærke, hvilken positiv indvirkning, det har på dem”. En af de medlemmer er Mimi på 78, der elsker at være aktiv, og som både skal deltage til Sund By-løbet, men også Royal Run: ”Jeg gør det, fordi det er sjovt, og fordi jeg skal have motionen.”
Om der er 50 medlemmer, som er tilfældet i GIF, eller om der er en håndfuld løbere, der mødes en gang om ugen, så er fællesskabet omkring idrætten det, der gør disse tilbud til noget helt særligt:
”Folk oplever gruppen som et fællesskab, der handler om noget tredje. Nogle gange snakker vi om løbesko eller lignende, og mange af vores snakke handler om det, vi er fælles om – løbet.”, fortæller Sylvia Johanssen fra Sundhedscenteret på Frederiksberg.