Dansk Arbejder Idrætsforbund

DAI Logo Rød

Bedre idrætsmuligheder for psykisk sårbare: ”Har givet mig mod på livet”

Flere og flere kommuner satser på idrætsforeninger af og for mennesker med psykiske sårbarheder. Idrætsfællesskaberne giver overskud hos deltagerne, som får meget mere end motionen med hjem fra træning.

På bare fire år er antallet af såkaldte Idræt for Sindet-foreninger i Danmark gået fra 28 til 38. Der er typisk én idrætsforening per kommune, så mere end hver tredje kommune samarbejder i dag med en Idræt for Sindet-forening.

”Det er en fantastisk udvikling, som viser, at både kommuner og psykisk sårbare virkelig har fået øjnene op for idrætsforeningernes kvaliteter. Området er til tider meget udfordrende at arbejde med, så de her tal vil jeg kalde en stor succeshistorie,” siger politisk ansvarlig for Idræt for Sindet Mogens Damgaard.

Indsatsen har kørt siden 1996 og er et initiativ af Dansk Arbejder Idrætsforbund, som er et af de største specialforbund under Danmarks Idrætsforbund, og får økonomisk støtte fra Socialstyrelsen til arbejdet.

En af dem, som har stor glæde af en Idræt for Sindet-forening er Martin Møller Frandsen på 28 år, som har kæmpet med angst og depression. Han træner flere gange om ugen i Limfjordens Idrætsforening.

”Foreningen har givet mig mod på livet. Den har givet mig funktion i livet. Den har givet mig stolthed, når jeg kigger i spejlet, og ro i maven, når jeg går i seng om aftenen,” siger Martin Møller Frandsen, som også er frivillig næstformand i foreningen.

Fra isolation til arbejde

I løbet af de seneste år er han gået fra at være handicappet og knap nok kunne handle ind på grund af sin psykiske sårbarhed til i dag at have smidt sin psykofarmaka og være i fast arbejde. Og netop dét billede genkender de i Morsø Kommune.

”Vi er med til at løfte rigtig mange borgere for rigtig få midler. Det er med til at holde dem ude fra indlæggelser, vi har mindre medicinforbrug, og vi får et netværk skabt omkring de borgere her,” siger Nils Skovbakke, som er leder i Center for Sundhedsfremme, Social og Handicap i kommunen.

Undersøgelser viser at mange med psykiske vanskeligheder ikke finder ned i den lokale fodbold- eller badmintonklub af sig selv, og derfor er der brug for målrettede idrætsforeninger, netop fordi psykisk sårbare er nogle af dem, der kan have allerstørst glæde af livet i idrætsforeningerne.

Skriv en kommentar