Find din region   Kontakt  
Viser nyheder fra : Idræt for Sindet
Kulturministeren åbner Idrætsfestivalen for Sindet 2017
Offentliggjort: 26.06.2017

 For første gang i festivalens 22-årige historie åbner Danmarks Kulturminister Idrætsfestival for Sindet i Vejle, som er årets store samlende idrætsbegivenhed for psykisk sårbare i Danmark. Fysisk aktivitet, fællesskab og sundhed er ofte en mangelvare i psykisk sårbares liv, og her kan idrætsfællesskaber noget helt unikt. 

Med 234 deltagere til Idrætsfestival for Sindet 2017 i Vejle er alt udsolgt til tre dage med fuld tryk på alt fra triatlon til floorball. Det hele skydes i gang den 27. juni af kulturminister Mette Bock (LA), som er den første kulturminister, der kommer forbi i hele festivalens historie.

”Det glæder det mig at være med til at åbne Idrætsfestival for Sindet, hvor deltagerne kan få lov til bare at være sig selv - sammen med andre. Når man kæmper med en psykisk lidelse i det daglige – og det uanset hvad det måtte være – så fylder det enormt meget i ens liv. Det er en idrætsfestival, hvor gode oplevelser, idræt og fællesskab åbner nye muligheder. Det er samtidig et fantastisk eksempel på, hvordan deltagelse i idræt og foreningsliv beriger os alle – uanset hvem vi er, og hvad vi har med i bagagen,” siger kulturminister Mette Bock.

Non-profit-festivalen samler hvert år deltagere fra hele landet med fx depression, angst eller skizofreni, som i tre dage kører et tætpakket idrætsprogram, hvor der er vide muligheder for at sammensætte sit eget målrettede program. De fleste af deltagerne er medlemmer i såkaldte Idræt for Sindet-foreninger, som er idrætsforeninger drevet af og med tilbud til psykisk sårbare.

"Det er historisk, at ministeren åbner festivalen og glædeligt, at hun kommer og ser, hvad idrætten betyder for deltagerne, og hvilken forskel den gør i deres liv. Det er ikke mennesker, som særlig tit finder ned i den lokale idrætsforening af sig selv – men vi synes, at der skal være lighed i idræt, så de også har en indgang til idrætskulturen og dens fællesskaber", siger Mogens Damgaard, som er administrativ koordinator på festivalen og sidder i DAI's forbundsledelse med ansvar for Idræt for Sindet.

Idræt giver mig et frirum

Det er for længst dokumenteret, at psykisk sårbare ofte har en række udfordringer med sundhed og ensomhed, og her kan idrætten og dens fællesskaber spille en rolle. En af deltagerne er 34-årige Claus Gerken fra Viborg, som deltager for første gang. Han har paranoid skizofreni, og for ham betyder idrætten noget særligt.

”Idrætten er for mig et frirum, hvor jeg kun tænker på idræt og lukker alt andet ude. Den flytter fokus væk fra hovedet og ned i kroppen, så jeg kan slå hjernen fra og hjertet til. Specielt når jeg får meget medicin, så er der mange bivirkninger, jeg kan holde nede med idræt. Du lærer at indgå i fællesskaber og blive accepteret på en anden måde end normalt”, siger Claus Gerken. Han dyrker primært fodbold, men vil også se, hvad festivalen ellers har at byde på i år.

Der er bl.a. en stor gruppe frivillige, som er med til at drive festivalen, som er finansieret med tilskud fra Danmarks Idrætsforbund og med bl.a. SIND, Parasportsrådet i Vejle, Tegne-stuen og El-gruppen som økonomiske samarbejdspartnere.

Danmark har fået det andet idrætscertificerede bosted
Offentliggjort: 31.05.2017

Knap er det første bosted i Danmark blevet idrætscertificeret før det næste melder sig på banen. Bostedet Thea på Frederiksberg er netop blevet idrætscertificeret under stor festivitas.

Danmark har netop fået sit andet idrætscertificerede bosted. Det er bostedet Thea på Frederiksberg, som i går fik overrakt kobberpladen under stor festivitas, som symbol på, at de gør en helt særlig indsats med 60 minutters idræt hver eneste dag - året rundt. En af beboerne, Nina Bennike har allerede taget idrætscertificeringen godt til sig.

”Det er overfedt - det er lige noget for mig.  Jeg startede med at løbe, fordi jeg fik det bedre psykisk af det – ikke for at tabe mig af det. Når jeg ikke dyrker idræt, så bliver jeg mere tungsindig, angst og deprimeret. Alle de symptomer træder tydelige frem. Og med den nye idrætscertificering betyder det, at idrætten er lige ved hånden,” siger Nina Bennike.

Det er Dansk Arbejder Idrætsforbund, som har stået for idrætscertificeringen af bostedet, som er en del af OK-Fonden. Næstformand i Danmarks Idrætsforbund Thomas Bach åbnede seancen, hvor han blandt andet sammenlignede Thea med et klubhus, hvor man er sammen om idrætten på tværs af lav og høj og beboer og medarbejder.

"Jeg synes idrætscertificeringer af bosteder har et rigtig stort perspektiv og er meget vigtigt. Det bør sprede sig andre steder i landet, fordi det sætter fokus på, hvordan vi får idræt ind i hverdagen for beboerne og medarbejderne. DIF er hele tiden optaget af, at flest muligt får idræt ind i hverdagen og her er en målgruppe, som vi måske kan gøre den allerstørste forskel for. Det er ikke en målgruppe, som finder ned i idrætsforeningerne af sig selv, så det her er en helt særlig indsats", siger Thomas Bach.

Alle medarbejderne er blevet efteruddannet i idræt, og chef på bostedet Thea Jan Svensson glæder sig over de nye perspektiver.

”Det betyder, at vi kan være stolte over, at gøre det, som vi gør. Vi får mere liv i huset, og vi håber, at beboerne bliver aktører i eget liv. At de får energi til at komme ud af huset, og at de lever længere uden sygdom”, siger chef på Thea Jan Svensson.

Om tre år skal det vurderes om bostedet stadig lever op til certificeringskravene. Du kan se mere om idrætscertificering af bosteder her.

OL i psykiatrien blev en festdag
Offentliggjort: 31.05.2017

Den tilbagevendende begivenhed, Mini OL, blev i år afholdt d. 16. maj i Mejdal hallen i Holstebro. På trods af skidt vejr blev dagen en succes, og socialpsykiatrien har nu også meldt sig ind under fanerne i Dansk Arbejder Idrætsforbund.

TTH spredte stjernedrys over arrangementet, da dagen blev sat i gang af direktør, John Mikkelsen, topspiller, Anette Jensen og ligatræner, Søren Hansen

At det dryppede fra skyerne, forhindrede bestemt ikke de fremmødte i, at give den hele armen på fodboldbanen og kæmpe om det eftertragtede trofæ. Der blev også kastet med Petanquekugler, støvler, spillet rundbold samt prøvet kræfter i tovtrækning.

Indendørs i tørvejr, blev der kæmpet i Volley ball, bordtennis, My ball og skak.

Over 200 mennesker, fra et område svarende til det gamle Ringkøbing amt, var mødt frem og alle bidrog til, at der var en fantastisk stemning og gejst – både på og uden for banerne.

Til at tage hånd om turneringsplanlægning og afvikling havde DAI udlånt to af vores erfarne frivillige hjælpere Bo og Christoffer Davidsen, som sikrede at alle kampe blev afviklet i bedste fairplay-ånd.

I DAI er vi samtidig glade for at kunne byde socialpsykiatrien i Holstebro velkommen som ekstraordinær medlem i DAI/IFS, og ser frem til et tættere samarbejde omkring idræt for psykiske sårbare og sindslidende i Holstebro kommune. IFS har allerede et velfungerende fagligt idrætsnetværk i Vestjylland og glædes over, at det nu er udvidet med endnu en kommune aftale. 

Når man hører udsagn fra borgerne, som med smil fortæller at; ”jeg glemmer helt mine egne problemer når vi er her” og ”jeg er godt nok træt nu, men har mødt nye mennesker og fik en medalje”, så er man klar over, at det er betydningsfuldt, at sådanne arrangementer finder sted.

Ud over borgernes store indsats i forberedelserne til dagen, er et arrangement som dette blevet muligt via den store opbakning, som arrangørerne har mødt fra mange af byens butikker, der har været gavmilde med diverse sponsorgaver – alt fra købmandskurve til garageportsåbner. 

Fondsmidler fra Lions Club, Karoline pigerne, Gråkjær A/S og Cykel for sagen, har gjort dagen mulig, med kontanter til diverse udgifter. Foreningen SIND, havde i et samarbejde med golf klubben, gjort det muligt også at tilbyde golf som aktivitet.

ID har sponsoreret T-shirts til alle deltagere og Vestforsyning forsynede dem med drikkedunke.

Uden mad og drikke, dur helten ikke og dette sørgede AB Catering og Kvickly for.

Friske elever fra SOSU- skolen sprang til på dagen og hjalp med afviklingen af de forskellige konkurrencer. DAI var også med på dagen, hvor Bo og Christoffer Davidsen,  var behjælpelige med turneringsplanlægning, dommere samt diverse lån af rekvisitter.

Nu hvor guldmedaljen i tovtrækning er tilbage hvor den hører til, i Holstebro, ser vi frem til at gentage succesen til næste år.

03.08.2017 Turnerings-Finale i Krolf
12.08.2017 Regionsmesterskab Individuel 2017
15.08.2017 Møde i Forbundsledelsen
16.08.2017 Randers Open 2017
18.08.2017 Hallund Open 2017
21.08.2017 Regionsmesterskab Individuel 2017
28.08.2017 Instruktøruddannelse, Trin 1 - Aug./Sept. 17 (Tilmeldingsfrist 1. aug)
29.08.2017 Stol på Idræt 2 - Aug. - Brøndby (Tilmeldingsfrist 14. aug.)
23.09.2017 Mountainbike Camp for hele familien (Tilmeldingsfrist 15. sept.)
23.09.2017 Selvtræner Fitness kursus 60+ - September -Taastrup (Tilmeldingsfrist 5. sept.)
Navn:
E-mail: